Kerékpártúrák

– 1 napos Tisza-tó kerülő kerékpártúra

“Részletek hamarosan”

– 3 napos kerékpártúra a Zemplénben Sátoraljaújhely és Kassa között

(Két keréken a magyar kultúra és történelem nyomában itthon és a Felvidéken)

Időpont: 2019. július (pontos dátum hamarosan)

1.nap tervezett programja (44 km):

Indulás autóbusszal Debrecenből, a kerékpárokat utánfutóval szállítjuk. Érkezés a kora délelőtti órákban Sátoraljaújhelyre. A kerékpárok lepakolását követően indulás Széphalomra, ahol a Magyar Nyelv Múzeumát és a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokot megtekintjük. Ezt követően továbbindulunk Mikóházára, majd Alsóregmec és Felsőregmec érintésével eljutunk a magyar-szlovák határhoz, ahol Alsómihályi felé vesszük az utunkat. Ezt követően visszatérünk a határhoz, majd Felsőregmecen keresztül továbbmegyünk Mikóházára, Pálházára, Filkeházára, Füzérkomlósra, és végül megérkezünk Hollóházára. Itt megtekintjük a Hollóházi Porcelánok Múzeumát, ahol betekintést nyerhetünk ezen iparág rejtelmeibe. Utána elfoglaljuk a szállásunkat, majd vacsorázunk, és nyugovóra térünk.

2. nap tervezett programja (48 km):

Reggelit követően hideg úticsomagot készítünk, majd elindulunk a határ felé. Szlovák oldalon az első település, amit érintünk, Eszkáros, majd következik Abaújnádasd, Hernádzsadány, Alsómislye, ahonnan már tovább a Hernád folyó partján haladunk Kassáig. Itt gyönyörködhetünk a táj szépségében, a ligetes ártéri erdőkben, magában a folyóban, a bukógátakban. Kassára érve megtekintjük az óvárost, a Szent Erzsébet Dóm történetével, építészeti stílusával megismerkedünk, valamint megnézzük az altemplomban II. Rákóczi Ferenc sírját. Innen továbbindulva eltekerünk a Rodostói házba, a Rákóczi-emlékhelyre, melynek helyiségeit végigjárjuk. Megtudhatjuk, hogy mely időszaknak állít emléket a fejedelem életéből. Ezt követően elbiciklizünk Márai Sándor író szülőházához, ahol néhány gondolatban megemlékezünk róla. Miután néhány óra alatt megtekintettük Kassa főbb látnivalóit, visszaindulunk Hollóházára a Kassamindszent, Hernádcsány, Eszkáros útvonalon. A szállásra érve vacsorázunk, megbeszéljük az aznap látottakat, és pihenni térünk.

3. nap tervezett programja (34 km):

Reggelizés, úticsomag készítés. Hollóházát elhagyva Nyíri felé vesszük az utunkat, majd Pálháza irányában elkanyarodunk a festői szépségű Kőkapu felé. Itt megpihenünk a tó partján, majd továbbindulunk, és befordulunk a kerékpáros túraútvonal felé, amely az erdőben, csodálatos tájakon vezet. Első település Újhuta, majd Háromhuta, ahol befejezzük a háromnapos túránkat. A kerékpárokat felpakoljuk, felszállunk az autóbuszra, és elindulunk Debrecenbe.